Pösmunkar
-
20.03 16 januari
Antal portioner : 4
Du behöver:
‘
- 0,75 dl vatten
- 1 tsk socker
- 40 g smör
- 40 g vetemjöl
- 1 ägg
- rivet skal från 1/2 citron
- ca 100 g Kokosfett 100 %
- strösocker till garnering
Detta gav oss 10 st små munkar. Vill man ha fler så är det bara att fördubbla ingredienserna i smeten. Kokosfettet räcker till en dubbel omgång.
Ett gammalt recept från 1940-talet. Måttligt med socker och ljuvligt goda med rivet skal från citron.
Så här gör du:
- Förbered hemma: Koka upp vatten, socker och smör i en gryta. Vispa ner mjölet i grytan och viska kraftigt tills smeten blir blank och smidig.
- Riv i skal från en halv citron.
- Lyft av grytan från plattan och låt svalna något. Tillsätt ägget och vispa ordentligt en bra stund så att smeten åter blir slät. Denna smet är ganska tjock.
- Häll över smeten med en slickepott i en liten burk med tätslutande lock.
- Vid lägerelden: Smält cocosfettet i Jägarstekpannan.
- Klicka i smeten med en sked. Låt fritera ena sidan tills den blir fast och gullengul. Vänd och stek andra sidan. Det är fördel om brasan har hunnit brinna ut något så elden inte är så kraftig. Pösmunkarna kan brännas fort.
- Grädda tills de är fasta och fina:).
- Lägg över pösmunkarna på en metalltallrik med strösocker och vänd runt dem i det.